Gerard Tonen

Theaterman

De eerste ervaringen met theater deed ik op in mijn vroegste jeugd. Op de grote zolder van mijn opa en oma organiseerden mijn ooms en tantes Circus Roelofs. Elk familielid deed een of meerdere acts voor buren en andere genodigden. Ik zal vijf, zes jaar zijn geweest. Daar ervoer ik voor het eerst dat magische gevoel dat kan ontstaan tussen wat op het podium gebeurt en het publiek.

Ik studeerde in de jaren ’70 in Nijmegen. Laat ik me voorzichtig uitdrukken, ik had beslist geen hoge pet op van het onderwijsniveau in die tijd. Maar het gaf me alle gelegenheid om andere nuttige dingen te doen. Zo organiseerde ik in mijn studententijd met anderen een straattheaterfestival en ging ik met ‘Het poëziesyndicaat’ zelf het podium op. We brachten zelf geschreven gedichten en andere onzin.

Voor mij stond vast dat ik iets in de cultuur wilde doen en dat ik zeker niet het onderwijs in wilde. Aldus geschiedde. Na drie maanden leraarschap werd ik medewerker bij het Stedelijk Cultureel Overleg in Nijmegen. Hoe het verder ging zie je hier onder.

Directeur Stadsschouwburg De Harmonie, 1990-2001

In 1990 werd ik directeur van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Er stond toen nog een heel ander theater dan op de foto. Ik kreeg de fantastische opdracht om een nieuw theater te bouwen. In de eerste maanden schreef ik een programma van eisen, twee jaar later vond de sloop plaats van het oude theater en in januari 1994 vond de officiële opening plaats van het theater dat je op de foto ziet. In het begin was er nog twijfel of zo’n groot gebouw wel zin had in Leeuwarden. Na de opening steeg het bezoekersaantal explosief. In het jaar dat ik kwam en de oude Harmonie er nog stond waren er 55.000 bezoekers. Na 1994 werden er dat elk jaar meer. Bij mijn afscheid genoten jaarlijks rond de 250.000 mensen van de nieuwe Harmonie.

Alle rechten voorbehouden © Gerard Tonen 2018