Gerard Tonen

Schrijver

 

Een tijd lang was ik naast theaterdirecteur en -producent ook kinderboekenschrijver. In totaal zijn er zo’n vijfentwintig kinderboeken gepubliceerd. Dit bij vier verschillende uitgeverijen: Uitgeverij Sjaloom, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Zwijsen en Uitgeverij Prinsen. Momenteel schrijf ik geen kinderboeken meer. Vermoedelijk door het ouder worden kwam de wereld van het kinderboek steeds verder van me af te staan. Door alle andere werkzaamheden die ik deed, heb ik me ook nooit echt kinderboekenschrijvers gevoeld. Ik schreef ze met veel plezier, maar had verder totaal geen banden met de kinderboekenwereld.
Naast het schrijven van kinderboeken trad ik zo’n twintig jaar op in bibliotheken en op scholen. Maar zoals bij zoveel dingen: op een gegeven moment voelde het als routine en verdween het werkelijke plezier en ben ik ermee gestopt. Neemt niet weg dat die boeken een onlosmakelijk deel van mijn leven zijn en tot het mooiste hoort wat ik heb gedaan.

Voor wie wil weten welke boeken ik zoal schreef, zet ik hieronder de omslagen en voeg ik enkele zinnen over het boek toe.

De jongen met de viool
en andere verhalen

De jongen met de viool was mijn eerste boek. Ik schreef het in 1988. Het bevat zeven verhalen. Van het titelverhaal werd ooit eens een korte televisiefilm gemaakt, gespeeld door Mini & Maxi. De zeven verhalen zijn me altijd nog dierbaar.

Violet en de kinderen van de Giraffestraat,
een boek tegen verhuizen

Het eerste boek dat ik schreef over de Giraffestraat. Het is gepubliceerd in 1998. Nadat ik een aantal jaren niet had geschreven omdat ik druk was met de bouw van De Harmonie in Leeuwarden, zette dit boek mij weer in de schrijfmodus.
Violet woont in de leukste straat van Nederland: de Giraffestraat. Op een dag hoort ze dat ze gaan verhuizen. Violet vindt het vreselijk en de kinderen uit de straat ook. Ze doen er alles aan om de verhuizing tegen te houden.

De hondenfabriek

De hondenfabriek schreef ik in 1999 en was het tweede boek dat ik over de Giraffestraat schreef. Kinderen vonden dit altijd een van de meest spannende boeken uit de Giraffestraat serie. Kinderen die boeven gaan vangen, dat ging er altijd in als koek.